Hoppa direkt till innehållet

Så ser processen ut

Nedan kan du läsa om hur processen går till – från inlämnad beställning till fungerande fiberanslutning

 1. Du lämnar in ditt beställningsformulär. Du hittar beställningsformuläret som e-tjänst och blankett här.

 2. Vi gräver till dig som beställt komplett fiberanslutning av oss. När projekteringen påbörjas kommer du att få ett besked via mejl (förutsatt att du lämnat en mejladress på din beställning, annars sker kontakt via telefon eller brev) om tid och mer information.

 3. Vår entreprenör kommer sedan ut och placerar ut en markeringspinne som visar var överlämningspunkten till den enskilda tomten blir. Vill du av någon anledning vill flytta överlämningspunkten så går det oftast bra. Ta kontakt med entreprenören när de är på plats och gräver.

 4. Så fort överlämningspunkten har blivit markerad kan du påbörja din grävning. Har du beställt tomtgrävning via ElmNets entreprenör kommer att bli kontaktad för att tillsammans med entreprenören bestämma var schaktet på tomten ska förläggas.

 5. Du som gräver själv, gräver från överlämningspunkten och fram till husväggen, ett dike som är mellan 30 cm och 40 cm djupt och cirka 10 cm brett. Det är viktigt att diket är plant i botten och inte har några ”S-kurvor”.

 6. När entreprenören passerar din tomt rullar de ut en slang i ditt ”dike”. Har du inte hunnit gräva själv när grävmaskinen passerar så lämnar entreprenören en bit slang vid överlämningspunkten.

 7. Närmast slangen fyller du med sand/grus med kornstorlek 0–8 mm. I denna slang skjuter/blåser vi sedan in fibern från anslutningspunkten fram till huset.

 8. Tekniker nummer 1 monterar sedan en så kallad fastighetsbox på utsidan av huset i vilken vi svetsar den fiber som kommer från anslutningspunkten. Observera att denna tekniker inte bokar tid för monteringen av fastighetsboxen utan den monteras rakt ovanför där slangen sticker upp vid husväggen. Har du några särskilda önskemål om fastighetsboxens placering i höjdled så är det bra om du markerar det på husväggen. Fastighetsboxens storlek är cirka 12x21x5 cm (bxhxd).

 9. Tekniker nummer 2 bokar tid med dig för att utföra inomhusinstallation. Platsen i huset bestämmer du själv men kom ihåg att fibermodemet kräver tillgång till 230V elström. Då borras det genom ytterväggen och patchkabel (kan liknas vid en ”fiberskarvkabel”) dras från den utvändiga fastighetsboxen och in i huset, fram till fibermodemet som också installeras vid detta tillfälle. Vi drar patchkabeln max cirka en meter inne i huset innan vi avslutar med fibermodem.
  Här kan du se hur det kommer att se ut hemma.

 10. När teknikern installerat fibermodemet och kollat så att allt fungerar kan du koppla din egen dator till fibermodemet och välja operatör och tjänst på https://almhult.zmarket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vanligtvis kommer ett internetabonnemang igång inom 10 minuter från det att du gjort din beställning på Zmarket.

  Du hittar en guide för hur du kopplar in TV, dator och telefoni i modemet här.


Till toppen