Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Visa status avslutad

Välkommen till sidan där du kan ta del av förslag från medborgare.

Här nedan kan du ta del av alla avslutade förslag som inkommit från medborgare!

Här visas förslag med status: Avslutad • Cykelväg


  Jag tycker att ni borde bygga en cykelväg till Pjätteryd ifrån Bökhult (Älmhult).
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Haganässkolan


  Hej
  Min grabb går på Haganäs andra året. Kommer hem och säger att lärare och en rektor är sjuka i coronavirus.
  Vem vet hur många andra lärare eller elever som är sjuka i detta viruset?Är det inte dax att stänga ner Haganässkolan nu? Tycker det är under all kritik att hålla öppet när smittan är så pass stor i Älmhults kommun just nu!!De få lektioner som dom har görs ju ändå på datorn.Idag hade min son 3 st lektioner och allt gjordes på datorn. Han var hemma halv två!!Vad är det för mening och åka till skolan göra uppgifter enskilt i ett grupp rum och på en dator?Det går ju lika bra i hemmiljö.Nu är det dax att tänka om.Mvh upprörd förälder...
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Köpmantunneln


  Hej,
  Jag har ett förslag för enkelriktad trafik genom köpmantunneln -> riktning Ikea. Det skulle kunna vara bra ur ett miljöperspektiv men också för att minimera trafiken. Många kör väldigt fort på denna väg och en del aggressiv körning.
  Hälsningar/ invånare Älmhults kommun

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Förbättring av trafiksituationen runt internationella skolan


  Dels finns en stor brist i befintlig planering av vägar och trafiksituationen kring skolan. Det finns ett flertal ställen som är trafikfarliga och det finns ett flertal som skapar flaskhalsar med köer och slösad tid som resultat. Kommunens uppgift bör vara både att skapa en trafiksäker lösning men även en så effektiv lösning som möjligt. De flesta föräldrar som kommer bilburna vill kunna släppa av sina barn nära entrén utan att parkera bilen och gå med dem in. Även innan corona var det bristfälligt då flaskhalsar uppstod vid in och utfarter. Nu har man pga av corona valt att flytta entrén och vilket man gjorde av hänsyn till smittorisk etc. Dock tog man ej hänsyn till den ännu mer försämrade logistiken och efter nu 7 månader har fortfarande inget gjorts. Nu såg jag att man tillkallat polis för att kontrollera att man inte släpper av sina barn vid nya entrén. Enligt mig en total brist på ansvar från kommunens sida. Att genom polis säkerställa att vi bibehåller en dålig trafiklösning är kontraproduktivt. Istället måste kommunen ta sitt ansvar och lösa problemet!Ser man att entrén kommer att vara kvar vid nuvarande en tid framöver behöver ni lösa möjligheter att släppa av barn vid entrén samt vändplats etc för att undvika flaskhalsar. Det finns gott om plats och möjligheter att lösa det.Ser man att entrén ska flyttas tillbaka till den tänkta entrén bör det göras nu.Oavsett vilket behöver kommunen även se över den dåliga planeringen generellt för att undvika både dåligt trafikflöde och olyckor.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Cykelstig


  Kan man inte röja upp en enkel tillfällig cykelstig på västra sidan av viadukten/tunneln som löper under väg 23 bakom IKEA varuhuset så att den kan användas? Stigen skulle kunna börja vid befintlig väg på västra sidan om väg 23 där porten i viltstängslet finns och sedan söderut ner till viadukten/tunneln. En sträcka på kanske 50 meter. På så vis skapas en mycket säkrare överfart för folk som vill förflytta sig över väg 23. På östra sidan är det ju redan färdigt och tunneln är ju på plats. Standarden på stigen behöver inte vara hög. Bara tillräckligt för att ta sig fram.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Vildsvin


  I somras föddes en stor kull (9 st) vildsvin i Dihult. Dessa 9 trakasserar Dihult/Riskulla. Gräver sönder trädgårdar bland annat. Dessutom är dom en trafikfara eftersom dom ofta befinner sig utmed växjövägen.9 stycken nu, hur ser det ut nästa år, 50? Finns ej heller någon möjlighet för fastighetsägarna att skydda sig.Enda riktiga och permanenta lösningen är avskjutning. Eftersom vi inte får jaga i tätbebyggt samhälle så kräver vi skyddsjakt på de vildsvin som härjar i samhället. Decimeras inte stammen
  till 0 så dröjer det inte länge innan vi får trafikolyckor med okända konsekvenser.
  Antar också att det är mindre attraktivt att bygga villor i ett område med mycket vildsvin.
  Mvh
  Gert Persmark

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Cykelväg


  Förslag cykelväg:
  Läst att kommunen frågat efter förslag gällande cykeltrafik. Samt att endast 500 m tillkommer per år. På Växjövägen i Liatorp kan min 500 m byggas billigt och enkelt. Avgränsa del av den breda vägbanan från branschorganisationen till Virdavägen till cykelväg.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Växtbaserad kost


  Hej! Det som händer i omvärlden & i högsta grad påverkar vår kommun (pandemier, klimatförändring, kroniska sjukdomar..) bör vara anledning till en pro-aktiv och modig modell för att minska vår påverkan på miljö & skapa förutsättningar för god hälsa. Ett steg i den riktningen vore att införa växtbaserad kost på våra skolor. All forskning visar på enorma minskningar i miljöpåverkan och välfärdssjukdomar vid växtbaserad kost. Det finns kommuner som redan gjort detta, vi behöver bli fler. Allt vi kan göra för våra barns framtid bör stå högst upp på agendan & detta är ett sätt att bidra till det. För ev forskningsrapporter, näringslära, menyinspiration, står jag gärna till tjänst!


  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Utomhuspool


  Utomhuspool som övriga kommuner har. Då kan man fira sommaren på hemmaplan istället för att åka iväg.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Bökhult badplats


  Hej!
  Jag och några vänner var och badade i Bökhult på midsommaraftonen och dagen efter märkte vi att vi fått utslag på kroppen. Alla drabbades olika hårt men jag tex har så pass ont att jag inte kan ligga på sidan. Har pratat med sjuksköterskor och läst på och allt tyder på att det är parasiter ifrån vattnet som grävt sig in under huden. Vore kanske bra att informera Älmhults invånare om en varning.
  Hoppas verkligen inte fler drabbas!
  Mvh Selma Mackenhauer Olsen

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Fotbollsplan Haganäs


  Haganäs gräsplan/ fotbollsplan har väldigt dålig mark och ojämnhet och jag tror att många ungdomar hade uppskattat om ni kunde förbättra gräsplanen och göra den mer spelvänlig.
  Speciellt nu under coronatider när man inte kan resa mycket så är det väldigt många ungdomar som är ute som spelar fotboll under dagarna. Det hade underlättat enormt då många trängs på konstgräsplanen eftersom ingen vill spela på gräsplanen eftersom den är så pass dålig. Jag tror att detta hade gjort ett stort intryck hos ungdomarna som spelar fotboll.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Cykelväg mellan Liatorp och Eneryda


  Hej!
  Jag tycker att det ska byggas en cykelväg mellan Liatorp och Eneryda, eller egentligen bara från Liatorp fram till Mölleryd eftersom det redan går en fin cykelvänlig grusväg mellan Mölleryd och Eneryda. Detta skulle underlätta för oss som vill minska bilresandet och ungdomar skulle kunna ta sig enklare och säkrare mellan Eneryda-Liatorp-Diö utan att behöva skjutsas hela tiden. Bussförbindelserna är inget vidare utan det är oftast bilen som gäller när man vill ta sig någonstans och det tycker jag är synd när avståndet egentligen inte är så långt. I Eneryda har vi
  också byggt ett jättefint utegym som förhoppningsvis skulle utnyttjas mer av Diö- och Liatorpsbor ifall man knöt samman orterna med cykelväg också.
  Med vänlig hälsning Malin

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Vårsopning


  Finns det en tidsplan när gatorna i Hallaryd skall vårsopas 2020. Glad om jag kan få besked.Med hälsning Roland Johansson Hallaryd.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Basketkorgar på Elmeskolans skolgård


  Hej! Har gått förbi Elmeskolan nu i flera månader och ställer mig frågan varje gång. Hur kan man sätta upp en så fin basketplan, utan nät i korgarna? Det är som att göra ett halvfärdigt bygge. För dem som inte vet så är själva nätet en viktig detalj när man spelar basket. Mvh Jennie Hohenthal
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Utegym Diö


  Jag har ett önskemål om ett utegym i Diö, liknande det i Eneryda. Ett förslag på placering är på den gamla grusplanen bredvid fotbollsplanen. Där borde det finnas en bra startpunkt med underlaget och möjligheter att dra in belysning från intilliggande cykelväg. Så kan utegymmet användas även vintertid.Med vänlig hälsning JennyTacksam för feedback på mitt förslag.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Parkeringsplats i Diö!


  För några veckor sedan plockades soptunnan bort vid parkeringsplatsen mitt i Diö. Även toaletterna är stängda. Nu ser man konsekvenserna av detta. Nu kastas det lite av varje in i buskarna och ner i sjön, Det är en lång sträcka längs parkeringen och även från bryggan och ut i vattnet som behöver rensas. Nu börjar den årstiden då många stannar med husbilar, husvagnar och lastbilar och då räcker inte en liten papperskorg. Nu använder folk detta område som en ny soptipp. Sätta upp skyltar att inte kasta skräp gör ingen nytta.
  Spara pengar, men vad kostar detta naturen. Sätt upp soptunnan i gen!

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Nedskräpning


  Hej! På Gasellvägen 12 i Älmhult har vi en tomt som är obebyggd, den är skräpig ser inte bra ut, vi som bor i anslutning till denna tomt tycker inte att det ska se ut så.
  Man kan väl åtminstone rensa upp och snygga. Vi skulle också vilja ha en helt försluten hundlatrin tunna cykelvägen bakom Gasellvägen 8, där finns en grön äldre modell nu men den är ej helt sluten. Förra sommaren problem med stora flugor.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Laddstolpe


  Hej!
  Möjligheterna till snabbladdning (standarduttag CCS EU med 50 eller 40 kw) av elbilar är obefintliga i Älmhult. Värnamo har fyra publika platser, Ljungby tre, Växjö två, Markaryd en och Älmhult noll. I praktiken innebär det att Älmhult går miste om besökare och kunder eftersom elbilister vet att det där inte går att tanka på ett effektivt sätt. Örkelljunga, Skånes Fagerhult, Hässleholm, Höör och Olofström har snabbladdning och då borde Älmhult rimligtvis också kunna ha det.
  På bifogade kartor är snabbstolpar utmärkta, av kartan framgår det att den som färdas i området som begränsas av E4/Rv15/Rv25/Rv2729, där Älmhult är beläget, saknar möjlighet till snabbladdning.
  Älmhult måste ta ett kliv framåt även i det här sammanhanget. Snabbstolpar placerade på smarta ställen, dvs där man naturligt passerar och där det finns möjlighet att fika/äta/shoppa under de 2030 minuter som laddningen tar, skulle öka Älmhults attraktionskraft.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • "Grisplacering"


  Hej! Cykelvägen från Poppelstigen mot Rönngatan har fått ny asfalt, jättebra. Efter att detta har skett har en s.k. gris placerats mellan min fastighet, Poppesltigen 2, och Poppelstigen 1. Jag förutsätter att anledningen till denna placering är att se till att bilar inte körs på gång/cykelstigen. Under mina 29 år, som jag bott här, har jag aldrig sett någon obehörig bil köra på gångstigen. De fordon som kör på vägen är sop- och snöröjning och fordon i samband med skogsbruket. Jag tror att grisen kommer att försvåra för dessa fordon vilket kanske kommer att innebära sämre väghållning.
  Snälla, ta bort grisen!

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Övergångsställe Ljungbyvägen vid Älmekulla


  Föreslår någon slags övergångsställe över Ljungbyvägen i korsningen Systergatan ner mot Älmekulla. Vältrafikerad väg som på kvällstid har en strid ström av barn i olika åldrar som ska ta sig över vägen för att komma ner till fotobollsträning på Älmekulla, ett enkelt övergångsställe hade hjälpt.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Diö Station, skötsel av gångvägar mm


  Jag är en av få som nyttjar Diö tågstation. Gångvägar till östra perrongen håller på att bli täckta av sly och buskar som växer under och genom räcken. Ser dels ovårdat ut, och häromdagen när de var regnvåta så kunde man knappt ta sig igenom utan bli blöt. Mycket sly även bakom Magasinsbyggnad. Gräsytorna röjda, men inte detta som är mer störande.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hund/Rastgård


  Min familj och jag bo i Delary. I Mars 2019 köpte vi en hund. Och eftersom min man och jag är storstadsmänniskor,Berlin/Stockholm. Så är vi vana
  med att det finns gott om hundgårdar,där man kan träffa andra hundar/hundägare. Och hundarna kan leka och ägarna kan socialisera sig med varandra. När vi träffar andra hundägare i Älmhult, så säger dom också att dom saknar en hundgård. Om Älmhults kommun kanske har en
  tomt,som man kan ha en hundgård på. Så kan man sköta om den själv. Vi frågade brukshunds klubben,men det gick inte. Då ytorna är till för träning. Men även dom tycker att förslaget är bra.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • G/C-väg


  Hej! Hade det inte varit bra med en G/C väg
  hela vägen ner till bökhultsbasplats? Vägen ner från Ljungbyvägen är inte den bredaste, mycket husbilar och husvagnar som rullar där. Samtidigt som vi går och cyklar.
  Mvh Robert Jansson

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Fritids under sommaren


  Hej!
  Hämtade idag min dotter på Gemöskolans fritids. Det är 30 grader varmt och de leker på en asfaltsgård. En i personalen berättar att de på grund av bevattningsförbudet som nu råder så får barnen inte ha den lilla poolen kvar som de tidigare haft. Ingen dispens medges. Samtidigt är fritids på en av kommunens andra skolor på ett två veckor långt läger i Bökhult med fri tillgång till bad i sjön och andra roliga
  aktiviteter.
  Mitt förslag är att alla barn i Älmhults kommun borde ha liknande förutsättningar på fritids och i skolan så långt det är möjligt. Man skulle exempelvis kunna ha motsvarande lägerverksamhet på fler platser, Möckelns badplats tex.
  Men för att lösa den situation vi har i år med mycket varmt och en asfaltsgård så borde en liten pool att svalka sig i kunna vara rimligt att ge dispens för.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Lekplatsen Riskulla Diö


  Bänkar på lekplats riskulla är ej fixade. Det står Status Åtgärdat hos er???.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Förslag om dokumentation av det politiska arbetet


  Eftersom jag inte fått nån reaktion på det brev jag i månadsskiftet april/maj adresserade till Älmhults kommun gör jag den gentemot kommunen välvilliga tolkningen att PostNord försnillat ännu en försändelse och framför därför nu mitt förslag via denna etjänst, se bilaga!
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hastighet och ljudnivå på väg 600


  Väg 600 mellan Fiskevägen och norrut måste få sänkt hastighet alternativ ljuddämpande asfalt/fartkameror. Bullernivån har ökat oerhört. Trafiken är tät och bullernivån hög. Asfalten är sliten och det är farligt att korsa vägen. Fler familjer med barn och ny byggnation på G norra vägen gör att det behövs en översyn av läget här. Många tunga transporter med hög hastighet. Måste gå att korsa vägen på säkert sätt. Vågar knappt cykla med barn på cykel o gångvägen. Risken för stor om de faller mot gatan att de hamnar ute på vägen. Det är också dålig avgränsning mot vägen. Gör gärna en bullermätning vid husen. Tack
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Bänkar på lekplatsen och underlaget på Riskulla Diö


  Två bänkar är trasiga på lekplatsen. Den ena bänken är även vriden i sidled. Även underlaget på lekplatsen är täckt med ogräs, t.ex. våtarv, maskrosor och annat ogräs. ÅTGÄRD?
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Synpunkter på den fördjupade översiktsplanen


  Jag tycker att Älmhults kommun även behöver titta på ytterområdena så att det kan frigöras villor för ungdomar. Det finns enreprenörer som vill bygga bostadsrätter i Liatorp och där tycker jag att kommunen ska gå in och hjälpa till det finns många äldre som vill flytta till något mindre men inte flytta in till Älmhult utan vill bo kvar på orten. Det skulle kunna frigöra många hus för ungdomar. Det är inte lätt för unga att få låna pengar för att bygga hus i Tex. Liatorp.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Fyrverkeri på Valborg


  Det är i mitt tycke helt befängt att ha fyrverkeri på Valborg som flera kommundelar planerar. Räddningstjänsten måste förbjuda det omedelbart och f.ö. även vid andra tillfällen.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Återvinning


  Medborgarna blir allt bättre på att lämna plast, papper, metall, tidningar m.m. till återvinningsstationerna. MEN det funkar dåligt eftersom de alldeles för ofta är överfulla. Se till att tömma i tid. Det är uselt av kommunen det sköts så dåligt.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Skolavslutning


  Jag vill lägga in ett förslag om ändring av skolavslutning I Älmhults kommun. Jag anser inte att man ska lägga Skolav-slutning för grundskola på samma dag som Studenterna springer ut från Haganäs. Att få fira sin grundskoleavslutning borde alla få chans till men finns Det då ett syskon eller nära släkting som tar studenten samma dag så försvinner den möjligheten. Jag har också önskan om att inte starta det nya skolåret med en hel skolvecka. Det tar stor kraft från eleverna att börja ny klass eller skola så en hel skolvecka är tungt att ha precis i början. Det borde gå att skjuta på dagarna i början och slutet så man kan börja på en onsdag eller torsdag.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Klöxhults biltrafik på morgonen


  Jag har numera barn på skolan i Klöxhult och har då fått känna av det trafikkaos och hets som råder framförallt innan kl 8 på morgonen. Jag är livrädd att det ska hända nåt allvarligt och det lär vara en tidsfråga innan någon blir påkörd. Vidare upplever jag att det finns alldeles för få parkeringsplatser och de som finns är dessutom väldigt smala. Jag har en bebis som åker i babyskydd och för att kunna få ut babyskyddet från bilen MÅSTE jag ha vissa parkeringsplatser annars är det inte möjligt att öppna upp dörren tillräckligt. Detta skapar en stress hos mig. Kanske det går att göra några parkerings-platser som familjeparkering? Det jag inte förstår är varför alla barn på skolan måste börja exakt samma tid? Om man bara sköt 10 min senare på nån årskulls start på dagen skulle det säkert göra skillnad. Kanske några kan börja 8, några 8.10 och några 8.20. Eller finns det nåt som hindrar detta? Det under-lättar ju inte heller att det finns 2 förskolor som närmsta granne till skolan. Jag anser att det måste ske en förändring här för att det inte ska ske allvarliga olyckor.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Tömning av papperskorgar


  Papperskorgen på Storgatan öster om församlingshemmet har inte blivit tömd sen årsskiftet. Alla hundägare är jätte-duktiga på att samla in avfallet efter sina hundar, därför tråkigt att denna papperskorg alltid är överfull och oftast ligger bajspåsarna utspridda bredvid papperskorgen.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Fritidsbanken


  Jag anser att etablerandet av en ”Fritidsbanken” i Älmhult skulle gynna hela kommunen. Att man gratis kan låna sport och fritidsutrustning för att tex prova på nya saker/idrotter/ fritidsaktiviteter är en fantastisk idé! Både barn och vuxna kan nyttja tjänsten, och kanske i synnerhet de som har yngre barn, där man kanske inte har möjlighet att köpa ex nya skridskor varje år när barnet vuxit ur förra storleken..... Fritidsbanken skulle kanske tom generera jobbtillfällen då det ju krävs bemanning..... Kanske någon idrottsförening vill vara med och ta tag i saken. Se:  www.fritidsbanken.se  
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Öppna upp mot ån i Diö


  Jag vill lämna ett förslag till kommunen att rensa upp beväxningen mellan Växjövägen i Diö och Helge å. Tänk att åka igenom Diö och få se Helge å ringla fram utmed samhället. Man skulle även kunna bygga en brygga utmed ån, för personer som färdas med kanot eller båt. Eftersom det även finns en stor och fin Parkering, så kan man även stanna och ta en fika på bryggan. Sträckan som man kan rensa upp är ca 250 meter. Bryggan vid parkeringen kan bli ca 70 meter lång. Se bifogad bildBild 1Bild 2

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Utomhustoalett Klöxhultspåret OK Elmestugan


  Finns det möjlighet att placera en utomhustoalett av något slag utmed Klöxhultspåret, kanske vid OK Elme stugan? Klöxhultspåret har en fantastisk miljö att springa i, åka skidor, cykla, springa trail, styrketräna, orientera, promenera, grilla med famlijen mm. Det är även upplyst kvällstid. Problemet är bara att det alltid "trycker på" för någon i familjen/ kompis-gänget, lösningen är antingen att sätta sig bakom en gran och
  hoppas att man inte har något färgstarkt på sig, eller avbyta aktiviteten och gå hem, alternativt att barnen gör i byxan.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Bättre belysning och bevakning runt stationen


  Det sker väldigt många cykelstölder, bl.a. rejäla lås som blir uppklippa på dygnets alla timmar i närheten av stations-området i Älmhult. Det har även det senaste året varit anmärkningsvärt många bilar som fått sina rutor krossade på den västra parkeringen utmed spårområdet.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hastighet på väg 600


  Snälla ni. Gör något åt hastigheten på växjövägen förbi Möckeln . Vågar inte gå med mina barnbarn på cykelvägen längre.De stora Stenabilarna kör max. Finns inte en chans att de kan stanna om någon skulle ramla utanför det låga betongskyddet.Jag har därför ett FÖRSLAG OM TILLFÄLLIG FARTKAMERA .Har precis sett en i Vilshult så det borde gå här med.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Formula 1 in the center of Älmhult


  Sorry I'm not still enaugh good in swedish. In the last years and expecially starting from this summer the number of noisy cars is increasing terribly. The phenomenon is particularly high during the weekends (friday and saturday night).
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Inrätta en projekt controller funktion inom Älmhults Kommun.


  Älmhult Kommun har haft och har stora problem med sina projekt på senare tid. Fördyrade projekt, utebliva bidrag från region, beslut på felaktiga/gamla beslutsunderlag mm. är några några problem som förekommit. De har blivit betydande ekonomiska överdrag i förhållande till projektbudgetarna, kanske mer än 100 miljoner sammanlagt (jag har inte dock exakta siffor). Men det har också varit problem med att man inte fått det man beställde fullt ut i projekten.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Kameraövervaka pendelparkeringen


  Som pendlare till Älmhult ställer jag min bil på pendelparkeringen titt som tätt när jag åker till hemorten. Nästan varje gång ser jag spår av glassplitter från rutor som krossats. Nu var det min tur. Man har krossat en ruta på min bil. Tycker pendelparkeringen är väldigt bra men alldeles för osäker. Inför övervakning på något sätt (kamera eller säkerhets-företag).
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Färgbilder Elmevägen


  Hastigheten på Elmevägen är idag 40km/h dock är det få bilister som håller detta. Det kör många lastbilar som maxar hastigheten genom gotthardstunneln samt firmabilar som har otroligt bråttom. Många fordon håller hög hastighet förbi hela Stena området trots en tunnel och sväng saktar dem inte ner förens de kommer till korsningen mot växjövägen. Det finns flertalet barnfamiljer samt djur i området. Ett farthinder där
  cykelbanan går över vägen kanske är lämpligt eller någon annan typ av hastighets reducerande bygge. Det har gjorts mätningar tidigare med förare har en förmåga att köra extra försiktigt just då.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Farthinder på Danska vägen


  På Danska vägen är hastigheten 40km/h, och den hålls nästan aldrig. Allt för ofta ligger det döda kaniner och igelkottar på vägen och vi som bor här är oroliga för att barn och andra djur kan komma till skada. Förslagsvis är ett farthinder som hindrar människor från att köra så fort på denna långa raksträcka mitt i centrum.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Offentlig cykelpump på Linnéskolan


  Linnéskolan är nu en högstadieskola och många elever cyklar till och från skolan året om. Det hade varit bra om det fanns tillgång till en offentlig cykelpump liknande den som finns utanför nya IKEA.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Parkering på södra krongatan


  I dag fanns det 12 lediga platser på parkeringsplatsen på södra krongatan i går 18 platser ändå måste komunarbetare parkera på gatan utanför nr 7-9-11. På fastighet nr9 ska det renoveras det finns inte plats för snickare att parkera utanför utan måste parkera på trottoaren. Om era arbetare inte orkar använda sina friska ben den extra lilla biten får de väl skaffa rullstol.I dag fick snickaren cykla fast han är 70+
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Sopning av cykelvägar


  Trots att det är mitten på maj så är vinterns grus fortfarande inte bortsopat från cykelvägen utmed järnvägen från Möckeln till centrum. Vore det inte läge att göra det nu efter som det inte lär komma mer snö?
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • cykeloch gångbana över järnvägsviadukten mellan Bäckgatan och Esplanaden


  Jag cyklar varje dag över viadukten på väg till mitt arbete och upplever ofta att det är svårt att möta andra cyklister och gående. Blir mycket slalomcykling. Så därför har jag förslaget att det blir enkelriktat så man endast får cykla på högra cykel-banan och gärna med markering för cyklister och gående.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hyllning av Ingvar Kamprad


  Bygg en tunnel under Bäckgatan vid IKEA IOS detta hade Kamprad själv känt som riktigt
  1 För att gynna de många människorna
  2 Säkerheten för Ikea anställda
  3 Miljön inga bilar och lastbilar behöver stanna vid övergångsstället och spy ut avgaser
  4 Inget hinder för utryckningsfordon
  5 Alla som passerar tunneln påminns alltid om IKEAS grundare
  Om du behöver, kan du skicka med en bilaga - exempelvis en karta, bild eller

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Delary badplats


  Läste dagens smålandspost, där det skall satsas på att fräscha upp runt helgeån. Vi bor i närheten av delary badplats och utmed vägen båda sidorna till badplatsen och egentligen ända till det som kallas "utskovet" ( dammluckorna) ser det inte roligt ut. Nervräkta träd, stora som små i en salig röra. Gör gärna ett besök så kan ni själva bilda en uppfattning. Om det är kommunen eller Eon som äger marken vet jag inte men oavsett vilket så måste det väl kunna ställas krav på att snygga till oavsett markägare.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Bussen


  Please change the timing of Bus service from Hagabo to Railway station to help Hagabo residents reach in time to take trains from Älmhult toll Malmö. At present the bus is reaching much after train departure
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Bus timings for students and office commuters to Lund and Malmö


  The timings for bus from Hagabo should match with the train timings from station so that it is convenient for the students and office going people to and fro from Lund and Malmo in the morning and in the evening..
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Request for adjust the timings of local BUS with the train timings in mornings and evenings


  I will this week move to my new house in Hagabo .My husband travels daily to malmö for work and I also go quite often.We and around 1520 person and some 67international school kids who are living in Hagabo area travel every morning to Malmö.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Vikarier på förskolan


  Det har kommit till min kännedom att det är svårt att få ut vikarier till förskolor som ligger utanför Älmhults tätort. Det finns olika anledningar till detta och en av dem är att vikarierna själva kan välja vilka förskolor de vill verka i och bli bokade till.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hedra Ingvar Kamprad i Älmhults stad


  Hedra Ingvar Kamprad i staden med en 40-50 kvadratmeter stor/liten rumspark centralt placerad utomhus. Parken kan ges instruerande komponenter av tex växter, ljus, figurer, konst, byst av Kamprad och ev mat & dryck. Ett vardagsrum i staden som kan vara tillgängligt på heltid precis så som IK arbetade själv. Förslaget kan skissas upp och ges innehåll sucessivt.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Guppen efter tunneln vid gamla IKEA


  När man kör genom tunneln, från Norregård, förbi gamla IKEA och mot centrum så finns där gupp till både höger och vänster. Dessa guppen är alldeles för höga, och drar i under-redet inte bara på våra bilar.. utan även för andra. Det vore konstigt om ingen annan har nämnt detta. Ni borde verkligen sänka guppen, för det går inte att köra över om man inte vill förstöra sin bil.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Avgift för förskoleplats.


  Avgiften för en förskoleplats ska enlig skolverket vara skälig.
  Föräldralediga och arbetslösa har idag en lägre taxa men vid "vård av allvarligt sjukt barn" betalar man enligt den höga avgiften 3% av den totala bruttoinkomsten med ett maxtak på 1382:-

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Snöröjning


  Jag har bott i många olika kommuner i mitt liv. Vi flyttade till Älmhult för fem år sedan och redan första vintern reagerade vi på den dåliga snöröjningen. Snöröjningen i Älmhult är under all kritik. Vi är en cykelfamilj och försöker få våra barn att cykla till skolan och aktiviteter vilket ju är bra både motionsmässigt och miljömässigt.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hållbar utveckling blöjor,
  potta och miljö


  Idag är engångsblöjor vanligast och mest kända. De ger också otroligt stor miljöpåverkan jämfört med andra alternativ. Såväl i tillverkning som i sophantering. För heltidsanvändning i 2,5år blir det ca 40 007 500st engångsblöjor (källa ttp://blojfribebis.se/blojor/).
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Belysning Diö


  Efterlyser belysning på gångstigen från Kantarellvägen över lekplatsen " Riskulla " till Riskullavägen. Det känns inte tryggt alls att promenera eller passera detta område. Vintertid vill barnen besöka lekplatsen också men tyvärr ar det för otryggt och mörkt. Gångstigen och lekplatsen tillkom 1975 eller kanske något tidigare. Det har gått över 40 år. Är det inte dags att göra något åt detta trots att det är i lilla Diö?
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Isolera sargen i Diö ishall


  Har det gjorts någon ljudmätning i ishallen? När puckarna slås i sargen uppstår ett väldigt högt ljud. Tänk på våra barn, ungdomar och föräldrar som vistas i denna miljön och isolera sargen. Stor miljöförbättring för relativt liten kostnad.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Belysning


  Jag har ett förslag att man ska sätta upp lyktstolpar eller belysning i korsningen mellan Danska vägen och Handelsvägen, precis där det finns planteringar med blommor på båda sidor om Handelsvägen.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Varde ljus !


  "Årets ljusby" är ett bra förslag från Jessica Wihlborg, men dessvärre gör en fluga ingen sommar!?
  Att lysa upp city 10-12 oktober 2018 är långtifrån tillfyllest. "Snar hjälp är bästa hjälp" och den raka, snabba vägen är givetvis FASTIGHETSÄGARE I CENTRUM! Obs direkt ägare!
  HUR?
  Samla dem per omgående och föreslå;
  * aktivering av lokaler i samarbete som då lyser upp centrum (Tomma lokaler och skyltfönster är destruktivt:)+
  * belysta fasader med moderna och strömsnåla spots
  * stöd med proffsiga förslag

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Stängd förskola


  Tycker det är väldigt dåligt att man stänger alla utom en förskola i TVÅ veckor över jul! Visst finns det en förskola öppen, men att lämna sina barn till främmande pedagoger är inget jag vill göra för barnens skull! Alla föräldrar Har inte möjlighet att vara hemma i två veckor för att ni stänger
  förskolorna, som vi dessutom betalar för att ha barnen på!

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Trafiksituationen kring Elmeskolan


  Hej! Den nya skolan är i full gång, roligt! Trafiksituationen kring skolan, ffa utmed Stenhuggarevägen är däremot inte rolig. Föräldrarna som ska lämna och hämta sina barn ställer sig utmed vägen och in på de tomter som håller på att bebyggas. Det finns en skylt uppsatt i korsningen som betyder parkering förbjuden. Vid ett flertal tillfällen har det varit incidenter med barn som springer ut mellan bilarna. Det blir också väldigt trångt på vägen när det står bilar på båda sidorna.Jag vet att skolan vid ett flertal tillfällen har informerat om var parkering får ske och inte får ske men detta har uppenbarlingen inte haft någon effekt.Vi som bor på gatan tycker det känns olustigt med den kaotiska trafiksituationen på morgonen och sen eftermiddag/kväll och ser fram emot åtgärder för att förhindra att en olycka sker.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Ek på Vitsippans förskola


  Vi har en dotter på Vitsippans förskola och önskar att ni gör något åt alla ekollon på förskolans utegårdar. Vi har i veckans varit på akuten, eftersom att hon svalt ett. Vi anser att det är ett för stort ansvar för förskolans pedagoger att ständigt behöva ha koll på alla dessa ekollon som är i lagom storlek för att stoppas i munnen, och därför kunna orsak problem så som kvävning och förstoppning.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Förslag om belysning på rollator


  De flesta vill kunna bo hemma och klara sig själv även på gamla dar, precis som kommunen vill att vi ska göra.
  En viktig förutsättning är att man kan fortsätta leva som man brukar och ägna sig åt sina intressen. Detta är svårare den mörka årstiden, eftersom mörkerseendet försämras kraftigt med åren.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Trygghet och säkerhet


  Som daglig cyklist vill jag lämna ett förslag i förebyggande syfte. Jag känner en oro och otrygghet när jag cyklar till jobbet. Det gäller korsningen Södra ringvägenTerminalgatan. På Södra ringvägen kommer bilar i väldigt hög hastighet från viadukten. Dessutom pågår det intern och extern lastbilstrafik mellan IKEA DC Syd och Nord. Det finns en cykelbana och det är såklart viktigt att vara försiktig och uppmärksam.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Förslag om kopiering


  Det skulle vara bra att kunna köpa ett kopieringskort där det går att ladda med en summa om 50, 10 eller 200 kronor. Detta fanns på den skola jag tidigare gick. Man blippar sitt kort och skriver ut kopior.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Fortkörning


  Fortkörning av kommunbilar genom samhället vid flertalet gånger.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Simhall


  Jag tycker att Älmhult borde kunna erbjuda möjlighet för att kunna motionssimma mer än två dagar i veckan. Ökade öppettider dagtid och kvällstid.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Laddstolpar för elbilar vid stationen i Älmhult


  Innan ombyggnationen av stationen i Älmhult startade fanns där laddstolpar för elbilar. Nu när ombyggnationen snart är klar finns fina parkeringsplatser för elbilar, men själva laddstolparna är borta. När kommer dessa tillbaka?

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Angående inlämnat förslag om att inrätta kommunal båtramp i Möckeln


  Under 2015 lämnade jag in ett medborgförslag om att inrätta en kommunal båt ramp i Möckeln. Enligt protokoll remitterades förslaget till kultur och fritidsnämnden för yttrande senast 20151231. Nu undrar jag vad som händer med detta yttrande, ty ett sådant yttrande har jag inte kunnat finna när jag sökt i aktuella protokoll.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Schema för barnomsorg digitalt


  Jag har under 8 års tid frågat efter när Älmhults kommun ska hänga med i utvecklingen gällande schemainlämning för förskola/fritidshem och fått till svar att det är på gång. I Markaryd har ett system 24/7 varit i gång i åtta års tid (och andra liknande digitala system i andra kommuner) och jag undrar när något liknande är tillgängligt i Älmhult. Det borde vara så mycket enklare för både personal och vårdnadshavare när schemat ligger i ett system än alla dessa papper.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Torget och simhallen


  Det har varit många reportage senaste tiden om torget i Älmhult. Här kommer ett medborgarförslag som jag tror kan gynna handeln runt torget. En köpstark kundgrupp är barnfamiljer som skulle behöva en rejäl lekplats på torget med inhägnad och bänkar. Detta kan bli ett utflyktsmål för hela familjen med lek, shopping och kanske en trevlig lunch/fika runt torget. Det finns överlag alldeles för få "utflyktsmål" för barnfamiljer i Älmhult. Här finns ingen bowlinghall, äventyrsbad eller lekland. Om nu haganäsbadet ska byggas om/renoveras, ta inspiration av både Ljungby, Växjö och Tingsryds äventyrsbad för att locka fler barnfamiljer att bada. Framförallt minibadlandet i Ljungby för de allra minsta är alldeles lagom för lilla Älmhult. Öppettiderna måste också utökas, inte rimligt att det är stängt varje lördag för allmänheten! Ett mindre äventyrsbad skulle räcka för några timmars utflykt. Lekland är förstås svårt för kommunen att lösa men det hade varit ett trevligt inslag på handelsområdet.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Felaktig vägtrafikskyltning vid Haganäsleden?


  Haganäsparkens elljusspår har en korsning med Haganäsleden vid en rondell i höjd med Friskis och Svettis lokal, se bilaga.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Sätt upp en hastighetsmätare vid Gemoskolan


  Hej! Jag bor utmed skolgatan och växjövägen. Jag skulle vilja att kommunen installerar hastighetsmätare vid 30 sträckan utmed skolan, en sådan modell som visar att man kör för fort. Jag tycker att det är alldeles för ofta som det går väldigt fort för bilarna på denna del. Speciellt med tanke på att det är så mycket barn i området.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Påfyllning av sand


  Ni måste verkligen fylla på sand i sandlådan på Norregårds förskola, avdelningen för de minsta. Det är på vissa ställen en kant på 3040cm från sanden till träkanten. Det är inte lätt för ettåringar som knappt kan gå att klara av detta utan att slå sig.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Ändring på gatunamn i Älmhult


  P.g.a tillkomsten av Haganäsleden är Östergatan i Älmhult numera tudelad, med andra ord den bryts av Haganäsleden.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Enklare/billigare hantering av självavläsning av vattenmätare


  Inför en etjänst där det går att rapportera avläsningen av vattenmätare. För de som anmält sig kan också uppmaning att läsa mätaren skickas via epost istället för brev. Att göra det elektroniskt bör spara ca 20:/ avläsning. Porto*2 +följebrev och 2 kuvert
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Cykelvägen långs Skånevägen


  Hej! Jag undrar när ni tänker asfaltera igen hålet I cykelbanan utmed Skånevägen? Det är ett väldigt ojämt underlag, och lätt att tappa balansen om man cyklar hålet utan att se det. Nu när löven lagt sig, så är det ännu svårare att se. Jag bifigar en bild med platsen för hålet.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Växjövägen i Liatorp


  Hasigheten på Växjövägen i Liatorp är idag 40km/h, dessvärre uppleves det att endast ett fåtal bilar håller sig till den satta hasigheten. Växjövägen som går igenom ett bostadsområde används som en genomfarts led, även om väg 23 (utanför bostads området) finns precis utmed Växjövägen som ett tryggare och snabbare alternativ.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Vägmärken


  Vid min dagliga promenad, men på en ny väg, upptäckte jag ett förmodligen felaktigt vägmärke. Bakom vattenverket går en gång och cykelväg mot Bökhult.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Rastgårdar


  Jag skulle tycka att det vore bra med hundrastgårdar i Älmhult.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Trygghetsanställda


  Angåene Trygghetsanställning har jag hört att det är poltikerna som vill ha bort detta o många med mig undra varför? En del med denna anställning får kommunen fullt betalt för Känner en som går sina sista dagar (om hen orkar ) på en sån tjänst o mår jättedåligt då hen bara kan jobba 25% för sina diagnoser o ska snart sluta Hen blev sjukskriven då detta slog bokstavligt undan hens ben hen trivs med sitt jobb och i detta fallet i äldreomsorgen gör ett kanonjobb alla de som jobbar på Nicklagården iaf .
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Återuppbygg farthindret på norregårdsgatan.


  För något år sedan gjordes en nyasfaltering av norregårdsgatan uppe i Norregård. Men efter att detta var klart så var plötsligt farthindret utplånat?
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Ljungbyvägen


  Upplever att flertalet av bilarna kör alldeles för fort på Ljungbyvägen, dvs respekterar ej hastigheten 40 km/h. Mitt förslag är att det görs en hastighetsmätning under en längre period för att få uppfattning om läget, därefter bygges det nödvändiga farthinder för att få ner hastigheten.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Sophantering


  Jag tycker att det är hög tid att Älmhults kommun tar ett större ansvar för miljön genom att ändra sophanteringen! I somras var vi iväg i en annan kommun (mindre än Älmhult) och där hade de kompost i ett kärl i soptunnan och brännbart i ett annat kärl i soptunnan.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Komplettering till utegym


  Uterummet i Klöxhult används ganska flitigt av olika motionärer. Barn verkar ha ett stort intresse av uterummet och är ibland där själva och "leker"eller är med föräldrarna när de tränar. Dock är det ju inte en lämplig lekplats, vilket gör att jag föreslår att man i anslutning till uterummet bygger ett liknande gjort för barn. Då kan föräldrar och barn träna/leka tillsammans och fler lockas upp till spåret!
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Trafikljus


  Jag tycker det är dags att börja använda trafikljusen som sattes upp när torget byggdes om 2012, förut så fick dom ju inte användas för Esplanaden var Trafik-verkets gata men nu är det snart ett år sedan som Haganäsleden invigdes och kommunen tog över Esplanaden så då borde det vara fritt fram att använda trafikljusen för det är ju bortkastade pengar att inte använda sådant som man kostat på en massa med pengar på.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Öppettider i kommunhuset


  Är det inte dags att kommunen moderniserar sig så pass att det inte är lunchstängt längre.Nu har soptippen slutat ha lunchstängt, kan inte kommunhuset vara nästa steg. Jag har ofta ärende till receptionen och de är alltid två personal i tjänst. På andra arbetsplatser går personalen i olika omgångar på lunchrast, vad är det som gör att kommunen väljer att låsa dörren istället? På lunchen hinner vi medborgare göra ärende som att titta in på kommunen. Snälla kommunen ha öppet hela dagen!!
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Cykelbanan i möckeln


  Nu tycker jag att det är för mycket grenar som hänger ut på cykelbanan i Möckeln.(ut med växjövägen). Få man möte så måste en cykla bland grenarna och dom som har barn på cykeln riskera att få grenar i ansiktet och det är inte ok.Det se inte bra ut.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Slänga skräp


  Mitt förslag är att det placeras ut soptunnor/korgar på några platser efter spåret i Haganäsområdet.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Elmeskolan


  Namnet på den nya skolan på Hagabo är bra, men inte fullkomligt. Eftersom en större del av skolan kommer att bestå av elever från Internationella Skolan, borde namnet vara "Internationella Elmeskolan". Inte försent att göra det lilla viktiga tillägget, hoppas jag.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Informationsskylt söder om Älmhult på 23:an


  Det gäller informationsskylten på 23:an söderifrån. Om kommunen inte har råd med fixa till skylten så kan ni kanske ta bort den istället så ser det bättre ut. Hela skyltpartiet har hängt på sned rätt länge nu och ger väl inte det bästa intrycket av Älmhult.Se bifogad bild

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Nicklabacken lekpark


  Har en önskan om belysning över Nicklabackens lekpark, då det i höstas och tidig vår var väldigt skumt/mörkt att leka där på sena eftermiddagar. Hoppas att detta kan åtgärdas.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Ökad trafiksäkerhet Maskrosen


  Det vore önskvärt med någon form av farthinder på Primulavägen strax innan kurvan vid Primulavägen 4 och 3 alt. Mellan Primulavägen 2 och 4. Förslagsvis en vägbula eller betongsugga. Inte sällan kör bilar i en allt för hög hastighet in på gatan där många barn är ute och leker.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Om bänkar


  Undrar varför ni inte kan sätta upp lite parkbänkar mot Norregård o ut mot Bökhult/Paradiset. Är många äldre som går där och vill sätta sig när dom är trötta. Finns inte många.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hemtjänsten


  Byt ut viss personal. En del personal borde inte jobba med hemtjänst. Har fört journal sedan en tid och det finns de som överhuvudtaget inte hjälper de gamla enligt beslut som finns.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Stoppförbud


  Jag kör skolbuss till bl a Linneskolan.För en tid sedan kom det upp ett nytt vägmärke vid infarten till skolskjutsgatan med innebörd att det är förbjudet att stanna på gatan, utan någon tilläggstavla. Min fråga är, skall vi lasta under gång eller?
  Status: Avslutad
  Läs mer