Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Visa status under handläggning

Välkommen till sidan där du kan ta del av förslag från medborgare.

Här nedan kan du ta del av inkomna förslag från medborgare!

Här visas förslag med status: under handläggning • Cykelvägar


  Varför grusas inte cykelvägarna bland annat södra esplanaden som är väl trafikerad cyckelväg.
  På mornarna den trafikeras från ca 0500-0700. Om jag inte minns fel skulle det vara prio 1 på cyckelvägarna är glashalt

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Mer personal i kommunens små tillagningskök


  Placera mer personal i kommunens små tillagningskök och öka kapaciteten där.Kostenheten framför farhågor om att de vid hög personalfrånvaro får problem att leverera måltider till förskolor, skolor, vård- och omsorgsboenden. Deras lösning är att centrera medarbetare till verksamhetens kök i centrala Älmhult och stänga flera små tillagningskök i småorterna. Vårt förslag är att istället för att stänga tillagningskök, placera ytterligare medarbetare i de mindre köken och öka kapaciteten där. Att ha flera isolerade enheter kan trygga att kostenheten i ett ansträngt läge då kök tvingas stänga på grund av smitta, ändå har tillräckligt med kapacitet att klara av sitt uppdrag. Att under pandemin samla fler personer på samma arbetsplats tycks gå emot rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Elmnet


  Elmnet har telefontid kl. 8-16 men dom är i princip omöjliga att få tag på. Kommunen kan inte ha en fiberleverantör som inte kan ge god service till sina kunder!
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Vinterbad


  Hej,
  Vi är flertalet som är vinterbadare. Alltså vi badar hela året om! Med tanke på fördelarna med vinterbad så är det fler & fler som gör detta. Vi önskar därför en brygga med en stege som finns i Bökhult året om. Det hade också varit önskvärt att få området kring badplatsen belyst.
  Som det är nu är det väldigt lågt vatten & svårt att gå i från strandkanten då det finns stenar. Vi vore väldigt glada för en stege då vi enklare kan doppa oss!Tack på förhand!
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Cykelled Älmhult-Kristianstad


  Hej. Jag läste glädjande att kommunen tänker låta etablera en cykelled mellan Älmhult och Kristianstad. Det finns ju liknande motionsspår på andra platser, bland annat i Ingelstad. Där samsas cyklister, gående och ryttare. Det skulle vara en förmån om Älmhults kommun tänker likadant.Så mitt förslag är, för att gynna friskvård och idrott, att leden hålls öppen för cyklar, hästar och folk till fots.Hur planerar Älmhults kommun i detta fall?Hälsningar Lotta Ramberg
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Haga park


  Eftersom vi bor nära Haga Park tidigare hotell, undrar vi vem som är ansvarig för denna byggnad. På senare tid har vi lagt märke till att dörrarna till det bruna förrådet är öppna. Lampkuporna är ju sönderslagna och utemiljön är väldigt eftersatt. Det finns ju en oro att det skall bli ett tillhåll för personer som inte skall vara i de bruna förrådet. Vi är oroliga för att det skall inträffa något obehagligt. Finns det några som håller koll på byggnaden som det är nu?
  Tacksam för svar

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Upprensning i Liatorp


  Hej
  upprensning i Liatorp behövs innan vintern båda sidor utmed tunneln
  utmed amko räcket på Virkenhultsvägen och bullerplanket.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Haganäsparken


  När vi som bor i Elmiersområdet skall gå i Haganäsparken så använder vi uppfarten från Tallgatan. Den är dock bara en stig med dåligt underlag vid fukt är den jättehal och smorig. Mitt
  förslag är att kommunen kostar på denna uppfart lite röjning och lite grus så skulle vi få en bra uppgång i denna ändan av byn.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Norregårds kyrkogård


  Norregårds kyrkogård står oanvänd sedan många år och dess framtida behov är klart ifrågasatt. Det är redan många som använder kyrkogården för joggingrundor, hundpromenader och andra aktiviteter som får platsen att framstå som en park mer än kyrkogård. Förslaget här gäller att på denna yta uppföra ett utomhusbad med vuxenbassäng, barnbassäng
  samt baby pool. En vattenrutschbana hade kunnat öka framtida besöksantalet ytterligare. Kiosk, gräsytor, lekplats... Detta förslaget kommer med Strömsnäsbadet som referens dit väldigt många älmhultsbor tar sig på sommaren. I kommunens regi skulle detta kunna ge ett antal
  sommarjobb för ungdomar, sommarsimskolor och mycket annat.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Öka utbudet av kultur


  Varför inte öka utbudet av kultur för Älmhults invånare och bibliotekets låntagare? Cineasterna har ett stort utbud av filmer och väldigt många bibliotek i Sverige är redan anslutna. Inte minst inför en höst präglad av pandemi hade det varit en bra satsning!
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Skymd sikt cykelvägar


  Som boende i närheten har vi på bara ett par dagar bevittnat två krockar mellan cyklister i korsningen av cykelstigar mellan Paradis- och Ljungbyvägen. Sikten är skymd av växtlighet och från Paradisvägen är det nerförsbacke. Kanske lätt och enkelt att åtgärda så att ingen råkar skada sig.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Parkerade bilar


  Jag undrar om Älmhultskommun planerar göra något åt att det är så många bilar parkerade på Östergatan, på båda sidor, och Norrakrongatan? Tänker kommunen markera parkeringsplatser på nämnda gator ? Bilar som kör ut från närmaste parkeringar har ingen översikt om någon fordon är på gatan.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Övergivna hus


  Tänk så många fina gamla övergivna hus det finns, varför inte göra som Falkenbergs kommun lokalisera dem annonsera ut dem för 50.000 så dom räddas, många ungdomar kan köpa hus för billig peng och med eget arbete få ett trevligt boende; http://www.levdindromfbg.se/index.php/obebodda-hus-var-husinventering
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Bordtennisbord


  I was thinking that it could be nice to have some stationary table tennis tables available around Älmhult. Maybe close to the central square or in connection to some of the sport areas or parks that we have in Älmhult.
  This is easy entertainment for people and families and encourages people to be active.
  Översättning:Det kunde vara trevligt att ha några fasta bordtennisbord tillgängliga på olika platser i Älmhult. Kanske i närheten av stortorget eller i anslutning till några av sportanläggningarna eller parkerna som finns i Älmhult. Detta är enkel underhållning för personer och familjer och uppmuntrar till fysisk aktivitet.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Rastgård


  Nu har ni gjort en så fin rastgård till hundarna i Haganäsparken. Varför inte då fixa till den gamla rastgården i Möckeln också så vi har två fina?
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Cykling


  Jag cyklar ofta från centrum och ut mot Bråthult. Måste då passera nya korsningen av väg 23. Som gammal cyklist vet jag att jag kan ta inom golfbanan och vidare över 23:an. Men varför ingen skylt som hänvisar cyklister från båda håll ? Lite asfalt i groparna och på grusvägen på östra sidan hade underlättat. Eftersom jag kör racer så är jag extra uppmärksam på sten o asfaltkanter. Tack för att cykelvägen mellan Diö o Liatorp blivit bättre sopad.En annan livsfarlig väg för en cyklist är mellan Bökhult o Pjätteryd. Kan inte kräva cykelväg men låt polisen kolla hastigheten där istället för bara vid Paradiset. Trafiken är tät och snabb vid 16-17. Tror ibland att det utövas jakt på cyklister.
  Hälsningar från Ingrid Slätt boende i Loshult, men har mina cykelvägar o cykelvänner i Älmhult.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Utbildningskurser


  Hej Tack Jag hoppas att det i Älmhult kommer att finnas utbildningskurser på sex månader. Som jag ser finns det många människor utan arbete och de är en stor börda för kommunen och sociala nöd. Bättre än människor som kommer utan att hålla min syster arbeta här, min prioritet är för dem som förolämpas här i Älmhult.Jag vet att det finns utbildning i skolan men begränsat. Vi vill ha Tora kvalificerat direkt till den svenska arbetsmarknaden, Tack
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Farthinder Dalgatan


  Dalgatan i Älmhult är en lång gata där många bilar och mopeder och andra fordon tar upp en alldeles för hög hastighet än vad som är tillåtet. På gatan bor flera småbarn, som i vårt hus, och jag önskar att kommunen kunde sätta upp farthinder exempelvis blomlådor utanför hus med
  mindre barn.
  Med vänlig hälsning, Josefina Henriksson
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Squaredansstugan Haganäs


  Hej!
  Det är bedrövligt att se hur den gamla Squaredansstugan i Haganäs förfaller mer och mer. Grinden har stått öppen i månader, och nu är även ytterdörren öppen, skräp överallt och inredningen är helt sönderslagen. Snälla, agera direkt på detta!!! Sätt åtminstone lås på ytterdörr och grind så ingen går in och förstör ännu mer! Hur är det möjligt att detta händer utan åtgärd från er sida? Vad har ni för plan för stugan framåt?

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Cykelväg


  Hej
  Jag önskar att kommunen åtgärdar cykelvägen utmed GEMÖ skolan. Cykelvägen på båda sidor Skolgatan ned till Atteviks är i behov av omsorg. Rötter har skapat besvärliga gupp på vägen som ibland gör det rent av farligt att cykla.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Utegym Västra Bökhult


  Har ett förslag på att kommunen kunde bygga ytterligare ett utegym. Mitt förslag är på kullen bakom lekplatsen i västra Bökhult. En bra plats i anslutning till det trailspår som finns intill.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Gemenskapspunkt Möckelns bostadsområde


  Hej,
  Jag skulle vilja att det sätts upp 2 nät bakom fotbollsplanen som ligger inbäddad i Möckelns bostadsområde. Bakom ena målet föreslår jag att man samtidigt planar ut och tar bort växtligheten, som vi nu kört ned med röjsåg, då det är fullt med taggiga buskar där barnen spelar och leker.
  I samband med detta så skulle det kunna byggas en liten grillplats och ett antal bord där man kan sitta. Området har livats upp de senaste åren med en stor ökning av barnfamiljer och det är mer liv och
  rörelse. Varför inte ta möjligheten att skapa ytterligare en gemenskapspunkt där medborgare i alla åldrar kan umgås.

  Vid behov finns det frivilliga i området som kan tänka sig att hjälpa till, dock behövs finansiering(inte hög) till detta projekt.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Besökare


  Hej
  Jag tycker ni ska följa ang alla Danskar som kommer Älmhults kommun till sina stugor som Markaryd kommun gör,dom kan ju lika väl komma hit med smitta från Danmark. Tycker detta är jätte konstigt att alla får komma till Sverige från andra länder men inga Svenskar får lämna landet.
  Mvh Anonym som inte har emot några Danskar men inte just nu i Corona tider.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Uthyrning av kommunens elbilar


  Att göra det möjligt att hyra kommunens elbilar på kvällar och helger när kommunen själv inte använder dem. Det vore bra för alla, kommunens ekonomi, invånare som inte äger någon bil samt andra bilägare som vill prova på att köra elbil. Finns det något som omöjliggör
  detta förslag?
  Med vänlig hälsning, Nyinflyttad
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Naturupplevelser


  Hej! Appen naturkartan har jag i min mobil . Med den har jag hittat många fina naturområden, promenadstigar och vandringsleder runt om i Sverige.. När man slår på Kronobergs län visar Naturkartan ingen aktivitet i Älmhultsområdet, inga
  vandringsleder, naturreservat, fiskeplatser etc etc.
  https://naturkartan.se/sv/search?utf8=%E2%9C%93&search%5Bplace_autocomplete%5D=administrative_area%23Kronobergs+l%C3%A4n&search%5Bplace%5D=Kronobergs+l%C3%A4n&search%5Bguide_id%5D=&search%5Bquery%5D=vandring&search%5Baccessibility_types%5D%5B%5D=&commit=S%C3%B6k
  Mitt förslag är helt enkelt att Älmhultsområdet ska synas på denna app. Hälsningar Paul Johansson

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Förbättring i Haganässpåret


  Skulle vilja ha lite mer papperskorgar utmed Haganässpåret, vi är många som går med hundar. Det skulle vara bra att slippa bära hundpåsen hela varvet innan man kan slänga den. Samtidigt vill jag berömma Frisbeegolfen som städat upp och gjort fint där uppe.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Samhällsinformation


  En del av kommunens samhällsinformation ges ut i pappersform och veckovis, genom Smålänningens veckoblad. Numera delas veckobladet ut via reklamen. Dvs den kommer inte längre en bestämd veckodag, utan lite när som i veckan och det är inte säkert att den kommer överhuvudtaget. Alla kommuninvånare har inte digitala möjligheter och färdigheter och får därför kommunens info genom veckobladet. Det är också ett inarbetat sätt att nå många i kommunen på. Och genom att veckobladet delas ut via reklamen så har möjlighet till information kraftigt försämrats. Er egen hemsida är svår att hitta på och svår att få del av senaste uppdateringarna t ex regler som fattats ang Coronaviruset. Men att mer tillgänglig/uppdaterad information sprids via Facebook och det har verkligen inte alla.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Papperskorgar i tågövergången


  Hej! Jag föreslår att det sätts upp papperskorgar i tågövergången. Det är oftast väldigt skräpigt på måndag morgon. Ser mindre trevligt ut.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Parkeringsplatsen vid Kattesjön Diö


  Denna parkeringsplats används även vintertid av bl a av lastbilar/husbilar varje vecka. Med tanke på att skydda naturen så har det varit möjligt under en längre tid att få ha en
  soptunna placerad intill toaletterna och det har verkligen kastats sopor i tunnan. Men nu är soptunnan borttagen och toaletterna låsta! Var hamna soporna? Jo det kastas i
  Kattesjön? Toaletterna låsta! Men att gå på toaletten gör man väl sommar som vinter?

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Åtgärd av sandlåda på lekplats


  Trots vintermånader används lekplatsen i Diö Riskulla ganska ofta. Där finns en särskild sandlåda som skulle innehålla baksand. Tyvärr, där är knappast något kvar. Det skulle uppskattas om det fylldes på med mer baksand.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Förbättringsförslag utemiljö


  1.Sätta belysning på Kärringträtans vägg Home of Home.2.Muddra viken vid småbåtshamnen och ev hårdgöra ytor i vattnets närhet så ytorna kan användas för rekreation.
  För ändamålet kan kanske massor typ sten från andra byggen i byn användas.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Problem med obehöriga vid träningar i Linnéhallen på kvällstid


  Hej! Vid ett flertal tillfällen har det funnits ungdomar som smiter in i idrottshallen på Linnéskolan då vanlig träning pågår efter skoltid. Detta har tyvärr inte upphört. Ibland förekommer droger och ibland blir det konfrontationer. Detta sker samtidigt som barn och ungdomar finns i lokalerna för att idrotta och leder förstås till att en otrygg stämning uppstår. Finns det någon hjälp att få här? Finns det personal som arbetar kväll (fältarna), eller säkerhetspersonal man kan ringa? Att ha dörrarna låsta kan leda till att barn/unga som anländer lite sent till träningarna blir utelåsta (kanske tillsammans med dessa ungdomar som inte i alla lägen är så trevliga). Finns det någon hjälp att få eller tankar på hur detta problem kan
  avhjälpas? Mvh Katarina Ek, badmintonmamma

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Belysning gångbro över Helga å i Diö


  Vintertid är det nästan helt mörkt och ofta halt på gångoch
  cykelvägen över Helga å i Diö. Jag föreslår att vi sätter upp belysning på bron. Förutom att det blir säkrare att gå och cykla över bron, så tycker jag att det även pryder den unika brokonstrutionen. Om det är möjligt borde vi göra något åt halkan när det är blött. Med tanke på att ålderdomshemmet Ekebo ligger nära, så är risken för allvarliga personskador stor för de äldre.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Basketplan i Västra Bökhult


  Hej! Här borta i Paradiset så är det långt till närmaste basketplan. Den närmaste är nog i Klöxhult och den är inte bra, korgarna är sönder, planen är liten och korgarna är inte i riktig höjd. Därför tycker jag att det borde byggas en i Västra Bökhult. För det första så är det som sagt långt till alla basketplanerna i Älmhult de flesta ligger också i Haganäs.
  För det andra så är det inte häller många planer, vad jag vet så är det tre. Två i Haganäs och en i Klöxhult. För det tredje så har Basketen växt i Älmhult, själv så spelar jag basket och det har blivit fler som har börjat intressera sig så jag tycker att en basketplan skulle vara perfekt. Det skulle också få fler barn att intressera sig i sport och de skulle inte bara sitta inne och spela hela dagarna. Avslutningsvis vill jag säga, bygg plan i Västra Bökhult få fler Barn att spela, plan behövs. Med vänlig hälsning, medborgare i Paradiset.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Avstängnings"gris" vid Poppelstigen


  Hej! Jag har tidigare lämnat synpunkter i detta ärende, det mail jag fick till svar gick inte att besvara därför lämnar jag kompletterande synpunkter här. Jag har noterat att i samband med sopningen som skedde i förra veckan flyttades inte “grisen” utan man vände före den.
  “Grisen” som finns vid min tomt har ingen reflex på sidan som är mot skogen. Jag hoppas att ingen cyklist eller fotgängare med ansiktet ner i mobilen krockar med den. Det är ganska mörkt på platsen. Min uppmaning är således fortfarande, ta bort den, den har ingen funktion att fylla. Hälsningar Staffan Wyke

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Gångtunnel vid IKEA


  Jag bor på Klöxhultsvägen och passerar IKEA:s kontor flera gånger om dagen. Man borde ha en gångtunnel där. De som jobbar där kommer ofta från Malmö eller Lund, där är man van vid att det bara är att gå, vi har sett detta många gånger.
  Det verkar inte som man är medveten om att det går tung lastbilstrafik där som har svårt att stanna. Istället har man byggt ett fartgupp. Fartgupp har vi mer än nog av i Älmhult
  Nej bygg en tunnel så att vi slipper att vara rädd att köra ihjäl någon.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Belysning i Bokhultet I Diö


  Sätta upp belysning i Bokhultet i Diö på gångvägarna från söder förbi badplatsen och norrut där den ansluter till cykelvägen.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Attraktivare gång- och cykelväg i Liatorp


  Växjövägens fortsättning norr om Virdavägen är en flitigt nyttjad promenad och cykelväg. Trevligt och bra. Numera även med förbjuden genomfart för motorfordon. Även det bra. Om antingen kommunen eller boende utmed vägen gjorde mindre röjningsarbete utmed vägen på västra sidan så skulle attraktion förstärkas, viss vattenutsikt mot naturområde Gölen skulle skapas, samt på vissa sträckor skulle även vägen få mer luft och sol, bra för alla.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Säkrare gång- och cykelväg Liatorp


  Växjövägen genom Liatorp är nu klar gällande ny beläggning.
  Förslag: Måla upp gång och cykelutrymme, genom heldragen, kraftig linje vid ena eller bägge sidorna. Finns bra exempel i tex Lönsboda. Mindre utrymme för bilar ger också lägre hastighet, samt tryggare för övriga trafikanter

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Utomhusbad


  Varför bygger ni inte ett utebad med pool som Ljungby och Glimåkra har? Kommunen bygger nu om inomhusbadet, bygg utebad samtidigt! Invånarna väljer att spendera lediga dagar samt semester på andra orter än Älmhult. Är det inte bättre att sträva efter utveckling framåt för Älmhult och dess alla invånare? Jag vet många familjer i Älmhult som är mycket missnöjda med detta och väljer som sagt att spendera varma
  dagar på annan ort som antigen har pool eller hav. Man kan tycka att det finns en sjö som man kan bada i, men alla har inte möjlighet att kunna ta sig dit och många kan inte bada i sjöar. Att den sen är så smutsig att man blir brun efter ett bad är ju väldigt osmakligt och äckligt. Jag vet att många innan mig har lämnat in detta förslag. Är det inte dags att börja lyssna på vad invånarna vill ha istället för att ni som sitter i högre
  positioner på kommunen ska prompt få igenom vad NI tycker att invånarna ska ha? Sluta att ta beslut över våra huvuden! Ni sitter i de positioner som ni sitter i pga att invånarna valt in er, ni SKALL och BORDE tjäna invånarna och deras intresse... Inte tvärtom!

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Cykelväg mellan Diö och Älmhult


  Hej! Vi ska flytta till Älmhults kommun nu till jul och är vana vid att ha fina cykelvägar att cykla på det vill ju gärna ha i Älmhults kommun också! En cykelväg mellan Diö och Älmhult tror jag hade gjort att betydligt fler människor skulle cyklat till och från sina arbetet/ fritidsaktiviteter vilket ju hade gynnat alla. Att cykla över Getaryggarna och övriga cykelleder som finns idag blir ju betydligt längre & jobbigare. Cykelvägen mellan Liatorp och Diö har gjort att betydligt fler cyklar/går mellan orterna än tidigare.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Busshållplats


  Jag tycker det hade varit bra med en bänk och soptunna i samband med busshållplatserna, t.ex. vid hållplatsen Majtorpsvägen. Skulle säkert
  passa vid flera hållplatser.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Trafiksituationen Eriksgatan


  Läste i tidningen att en av våra politiker har börjat titta på trafiksituationen i Älmhult. Eriksgatan blir hårt trafikerad när skolorna börjar. Bussar, cyklar, mopeder och bilar trängs. Gatan borde enkelriktas från Muff till skolan. Och gatstumpen vid Sorello öppnas upp. Ansvaret för medborgarnas säkerhet borde gå före uteplatser vid restauranger.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Östra Esplanadens tre


  Jag undrar när de sjuka träden och stubbarna tas bort på Östra Esplanaden. Vad skall det bli efter att de har tagits bort? Vi är många som undrar och tycker att det ser förskräckligt ut.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Dåligt Träd Ärende 1632892


  Hej.
  Skickade ett meddelande till er den 4:e Juli om ett träd som behövde tas ned. Tack så jättemycket för snabbt agerande.Trädet var nertaget den 5/7.
  Fick ett meddelande om att ärendet var avslutat. Men trädet ligger kvar och i går den 11/7 klipptes gräset på denna grönyta och trädet ligger ju i vägen för er personal.
  Mvh JanOlof Almblad

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Aktiviteter


  Det borde finnas underlag att tex ha en utomhus pool med tillhörande minigolfbana. Vi hade inte bara fått glada barn vi hade även kunnat erbjuda fler sommarjobb!
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Bänkar, Haganäs gräsplan


  Jag saknar några bänkar att sitta på längsmed sidlinjen på gräsplanen. Det är många föräldrar och far- och morföräldrar, som är där och tittar på träning och matcher. De bänkar som finns där är helt felplacerade på grund av sitt otillgängliga läge (högt uppe på en brant backe). Detta förslag kan inte medföra någon stor kostnad.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Inför vintern


  Det rycktas om att det lär bli en hård vinter, snö och oväder leder till mer olyckor. Dessutom så är det oerhört dåligt för miljön med alla typer fordon som körs onödiga sträckor. Finns det inte möjlighet att insätta mer bussar främst under vinter och höst, speciellt nu när det är oerhört svårt att ta sig fram med cykel. Den enda bussen som går till bra platser är snålskjutsen, som IKEA själv har bidragit till.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Ökad kollektivtrafik


  Mitt förslag är att utöka kollektivtrafiken främst under kommande lov. Många barn i närliggande byar som inte kan ta sig in till Älmhult och hitta på aktiviteter och riskerar att sitta hemma hela lovet. Det är ju inte bra för någon aktör i samhället. Förslaget gäller främst busslinje 148 som inte någon gång under lov eller helg. Jag känner till att linjen 148 är länstarfikens linje, men det kanske finns möjlighet att skaffa ett avtal med dem? Eller att sätta in bussar från ett annat företag?
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • matvagnarna


  Jag bara undrar hur ni kan tillåta att dessa risiga så kallade Matvagnar kan få tillstånd att stå på torget,dom ser ju helt risiga ut och är verkligen inget fint att visa upp mitt på ett torg där gäster anländer. Sen tar ni våra skattepengar och köper dyra fina utemöbler till dom. Ni har inte tänkt på hur alla andra både Restauranger och Kafeer tycker om detta som måste betala allt själva som både möbler,sophämtning mm och alla dessa regler som Miljö och hälsa har krav på alla,där kan inte finnas varken rinnande vatten,tempratur koll i i kylar samt hygien bestämmelser som alla andra Restauranger och Kafeer måste betala dyrt för under året. Detta ser för jÄVLIGT rent ut sagt på torget och ni som vill ha ett levande centrum
  gör nu så att snart många andra kanske t.om måste gå i konkurs med ALLA dessa Restauranger och Kafeer som öppnas hela tiden. Ni borde kanske tänka till lite så att inga mer lokaler snart står tomma i centrum.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Bostadsfastighet som gränsar till Kommunens skog


  Vi är Pensionärer som bor i vår villa sedan 70talet och tänker fortsätta att bo kvar trots hög ålder. Nu börjar vi tvivla på detta. Varför? jo intill vår tomt, på norrsidan ca 10 meter från tomtgränsen, växer ca 10-15 stora, gamla ekar och bokar, som fäller sina löv och grenar i mängder, vilket vi måste räfsa och samla upp. Obs höst/vinter är det ofta nordliga vindar, vilket innebär att vi får in det i trädgården. Nu har vi inte ork att ta hand om detta längre. En tanke skulle det vara omöjligt att ta ner den närmsta stora eken? i så fall kanske vi skulle kunna bo kvar. Tänk att vi måste sälja vår villa pga kommunens träd! Ja man kan köpa den tjänsten räfsa löv men vi har inte råd till det.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Naturkartan


  Jag är inflyttad utifrån och har upptäkt att Älmhult har så många fina natur och kulturslingor. Även andra naturvärden som har blivit fina naturreservat. Ni har skapar en fin folder om att cykla och vandra i området
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Medborgarförslag om handlingsplan för identifikation av och stöd för särskilt begåvade elever


  Medborgarförslag om handlingsplan för identifikation av och stöd för särskilt begåvade elever. Se bifogad bilaga.PDF (pdf, 55.8 kB)
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Varning för änder på vägen


  Jag föreslå att det sätts upp en varningsskylt för ankor i Diö under "anksäsongen". Förhoppningsvis kan det rädda några djur från att bli överkörda. Förhoppningsvis leder det även till att fler bilister respekterar hastighetbegränsingen.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Hundbad


  I Älmhults kommun finns det inte någon strand där man kan vara och sola och bada med våra hundar,,är det inte dags att iordningställa ett riktigt
  hundbad någonstans i kommunen. Helst i Diö
  Speciellt iår hade det behövts nu när det är så varmt

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Maskrosen


  På vår vändplats ligger en betongbåt, som är vält. Vi skulle bli glada om den plockades bort för nu är den bara ful. Dessutom är det mycket ogräs där den står. Återvinnings huset skulle behöva en tvättning på utsidan på plåten, då den har blivit ganska grön efter alla år.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Skyltning Bökhults badplats och camping


  Att sätta upp fler skyltar utmed Ljungbyvägen som visar vägen till Bökhults badplats och camping. Bor i närheten och varje år så är det väldigt många framförallt gående turister som frågar sig fram och tror att de inte är på rätt väg.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • ÅLDRINGSVÅRDEN


  Min pappa med begynnande demens fick särskilt boende för ca en månad sedan. Har funnit sig till ro och trivs där. En biståndshandläggare, NN, var hos pappa i torsdags. UTAN att anhörig var med och frågade honom om att flytta. När vi kom till pappa på lördagen så fann vi honom med en packad väska, väldigt orolig och upprörd pratade om att han skulle flytta. Pekade på sina möbler och sade: Hur ska jag bära dem med
  mig? De är ju mina. Var fortfarande orolig och grät när vi lämnade honom. Hur kan sådant få ske?

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Play Area in Hagabo


  During Hagabo planning phases , play areas had been shown part of the plan in 201415. Kids of hagabo area had been forced to play on street as there hasn't been any play area .
  I had been informed it will be built in 2016 and then 2017 but there is nothing so far , can you please tell us where it's going to be ready . Please don't say 2018 and then 2019 later.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Komvux


  Ni har bytt utbildningsföretag från NTI till Miroi. Då NTI har ett mycket bredare utbud är det sämre för den studerande. Min sambo är snart klar med sina studier, han har köpt dyra material till kurser för att han brinner för IT och vill gå alla kursernas steg.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Hållplats för snålskjutsen vid Vattentornet


  Hej, som ni säkert känner till är hållplatsen vid vattentornet indragen. Problemet är att infon som är uppsatt i kuren är bara på svenska. Vid flera tillfällen har det varit personer, som stått i busskuren och väntat på bussen. De förstår inte det som står på informationen att bussen inte kommer till detta stället.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Snöröjningen i Älmhult...


  ... lämnar utrymme för förbättring. Det är svårt att cykla i detta och riktigt farligt på morgonen när det varit kallt på natten.BildPDF (pdf, 745.2 kB)
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Näset


  I dagens (onsdag) Veckoblads kommuninfo står det om planer för näset där man hänvisar till www.almhult.se./naset för vidare information. Tyvärr finns ingen information där som är aktuell.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Snöröjning vid busshållplats i Häradsbäck


  Vill mest kolla vem som är ansvarig för snöröjningen vid busshållsplatsen i Häradsbäck. Barnen ska korsa väg 120 och sedan upp i en halvmeter hög snövall, sedan pulsa i snö de metrarna som är kvar till busshållsplatsen. Det har varit så här de senaste åren så det är inte bara nu. Väg 120 är väldigt trafikerad just vid denna tiden då barn rör sig i trafiken.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Grönområden


  Nästa år fyller Älmhults biodlarförening 100 år. Jag tycker att Älmhults kommun kan uppmärksamma det genom att minska ner på klippta ytor, ersätta någon yta med ängsyta samt plantera bivänliga växter.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Trafiksäkerhet på Växjövägen mellan Elmevägen och avfart Möckeln söder


  Mellan angivna punkter finns ca 20 tillfarter till fastigheter.
  Trafiken har avsevärt ökat under senare tid, liksom farten och därmed säkerheten för trafikanten.
  Hemställan;
  Översyn av säkerheten för trafikanten med särskilt beaktande av skyltning och fartbegränsning på angiven sträcka äskas.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Vägmärkning


  I samband med att utfarten, från Kastanjevägen mot Ljungbyvägen, fick ny asfalt har nya "hajtänder", för att upplysa om att Lämna företräde gäller
  målats.
  Vid målningen har man inte tagit hänsyn till cykelbanan längs Ljungbyvägen utan målat utanför denna viket kan få till följd att man inte lämnar
  cyklister företräde. I samband med förra ommålningen för ett antal år sedan gjordes samma fel med åtföljande bortslipning och nymålning.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Symbolisk konst


  Älmhult marknadsför sig som "Home of the Home". I verkligheten får inte alla vara här. Asylsökande ungdomar som blir eller bedöms vara över 18 år över-lämnas till Migrationsverket och deporteras till andra kommuner. De mister sociala nätverk, skola med mera innan deras ansökan eller överklagande behandlats. I Älmhult finns även konstverket "Världens hem", bland annat ett flaggspel, vilket kommunen inte lever upp till. Som symbol för de som inte är välkomna till Älmhults "hem" tycker jag man skall sätt upp en krokig eller trasig flaggstång. Med konstnärens tillstånd i rondellen, eller exempelvis på torget. Genom denna symbol skall vi påminnas om kommunens deportering av ofta föräldrarlösa och ångestfyllda ungdomar som saknar hem.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Papperskorgar vid gångbron


  I samband med kommunfullmäktige i februari/mars ställde jag en enkel fråga om, om och när det skall sättas upp papperskorgar på och i anslutning till gångbron vid stationen. Svaret jag fick då var "inom en månad" (Paul Robertsson). Nu är det juli och fortfarande inga papperskorgar. Framför allt är det vid biljettautomaten mitt på gångbron som jag ser det största behovet då det finns en tendens till att använda biljetter mm slängs på marken. Detta ger ett skräpigt intryck!
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Anställa en person som raggar företag till kommunen


  Jag tycker att Älmhults kommun ska anställa en person som raggar upp företag som etablerar sej i Älmhults kommun för i kommunerna runt Älmhult så kommer det hela tiden nya företag som etablerar sej där som i Ljungby, Markaryd, Alvesta, Värnamo, Vaggeryd och i Jönköping kommer det så många nya så man blir deprimerad av att köra förbi där när man tänker på att i Älmhult kommer det aldrig några nya företag utan där flyttar bara företagen iväg nu senast Reastolen.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Förlängning av cykelvägen Elme-tunneln riktning Växjövägen


  Vår familj cyklar mycket och en av de platser som är väldigt otäck att röra sig på är sträckan mellan cykelvägens slut efter elmetunneln och vägen upp mot växjövägen. All trafik, cyklar och mycket tung lastbilstrafik trängs ihop och behöver samsas på en smal vägsträcka.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Snålskjutsen Linje30


  Undrar om det inte går att få Snålskjutsbussen (Linje30) att stanna bakom Netto vid folktandvården, när bussen ändå kör förbi. Önskar en hållplats för oss äldre och nysvenskar som bor i närheten av Prinsgatan.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Fåglar


  Vill lyfta problemet med fåglarna kring torget och Älmhults uteserveringar. Önskar att man kunde se över det då de förra året gick till "atack" så fort man satt ute och åt. De var extremt många måsar, det blir generellt både skräpigt och högljutt. 
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Anhörigrum på kommunens äldreboenden


  Våra föräldrar har nu på gamla dagar fått flytta till Almgården. Vi syskon bor långt ifrån Älmhult och har därför behållit föräldrarhemmet, en villa i Klöxhult. Om det hade funnits ett anhörigrum/lägenhet på Almgården, eller ett gemensamt på Niklagården, hade vi kunnat sälja villan och ändå haft någonstans att bo då vi är på besök i Älmhult.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Busskur (Delary)


  Mitt förslag är att bygga en busskur till barnen/ungdomarna som åker buss från Delary-Älmhult. Det kan vara skönt med en sådan när det regnar och blåser som det gör ibland.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Mörkt på cykelvägar och lekplatser


  Förslag om ökat antal ljuskällor kring cykelvägarna och lekplatsen intill fotbolls-planen i Diö gives här med av anledning att lekplatsen blir obrukbar och otrygg direkt när mörkret börjar tränga sig på. Varken cykelvägarna eller lekplatsen hava idag inte en endaste ljuskälla, otryggt för så unga som gamla!
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Gatlyse


  Jag undrar när ni tänker byta ut lamporna som sitter i gatlysena? De som sitter i nu lyser ju inte ens sig själva! Jag vet att ni bytte till energisnåla lampor för några år sedan och det är väl en bra tanke men resultatet blev inte lika bra. Tyvärr!
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Byggplaner på Näset


  Ang byggplaner på Näset. Helt galen idé! En av få natursköna ställen för av-koppling, motion, samvaro såsom grillning för både ung och gammal. Hur tänker ni egentligen!!!
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Farligt övergångsställe


  Sydöstra (?) övergångsstället i rondellen med flaggorna är farligt. Det är svårt att se om jag kommer gående från macken och ska gå över mot Niklabackens lekpark (till exempel).
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Belysning


  I Virestad, och säkert på fler återvinningsstationer i kommunen, skulle det vara bra med belysning. Särskilt under vinterhalvåret när det är mörkare på eftermiddagarna och kvällarna är det inte så lätt att hitta rätt kärl speciellt om man gått eller cyklat dit. Bäst vore ju någon form av fast belysning, gärna solcellsdrivna om det fungerar.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Stol och planteringar


  Jag tycker att kommunen ska laga stolen vid södra infarten nu direkt efter semestern för det ger så dåligt intryck när den får fortsätta att förfalla år efter år man skäms över en kommun som inte lagar sådant som går sönder.Det är en hel del saker som borde rättas till lycktstolpar som lutar och är söndriga och lite alt möjligt som borde lagas.Sedan så tycker jag det ska finnas lite mer blomsterplanteringar som snyggar upp lite och inte bara inne i Älmhult utan även ute i dom andra samhällen,gör besök i kommunerna runt om för där har dom blommor på olika platser som i Loshult och Lönsboda i Osby kommun.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Underhåll av gång/cykelbanor


  När entreprenörer riv upp cykelbanor de brukar vara väldigt dålig att asfaltera/reparera efter sig. Till exempel längs Ljungbyvägen som har varit i dålig skick i över 6 veckor. Det har blivit så i Älmhult i många olika platser och gör att folk cykla istället på gator för att undvika punkteringar osv. Min förslag är att alla entreprenör ska reparera/asfaltera innan de lämna plats och att kommunens ansvariga ska genomföra "slumpmässiga" kontroller för att håller de till reglerna.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Gratis bussen


  För att göra det lättare för våra äldre på Almgården att ta sig in till centrum, Maxi eller åka ut till handelsområdet, föreslår jag att gratis bussens turer skulle ha ett stopp utanför äldreboendet.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Faktura för vatten avlopp


  Fakturan för vatten avlopp har man ett betala senast datum 24 juni av ngn outgrundlig anledning. Dom allra flesta får sin lön den 25e varför ni inte kommer att få betalt till den 24e.För min del kommer den inte att bli betald i tid, skulle vara trevligt om kommunen kunde ändra sista betalningsdag till den siste i varje månad som deh var tidigare, så att alla kan få en chans att betala i tid. Skulle vara roligt att veta varför man har gjort denna förändring till det sämre.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Bökhult


  Stoppa exploateringen av Bökhult. Vacker och lättillgänglig natur nära tätortens bebyggelse behöver bevaras.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Rondellkonst och trafikskyltar


  Jag tycker det är anmärkningsvärt att det läggs pengar på konst istället för trafiksäkerhet. I en cirkulationsplats ska man kunna överblicka hela området för att genomföra en trafiksäker körning. Det går inte om där ska vara en massa skymmande konst i synfältet.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Pantrör


  Pantamera erbjuder kommuner pantrör att sätta bredvid sopkorgarna. Ett bra sätt både att lämna pant och för de som samlar på pantflaskor/burkar. Dessutom gratis! Och kanske hjälper det till att göra miljön lite renare. Titta på Håll Sverige Rent sida på Facebook så finns där en liten film!
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Glaskupol över Älmhult


  Jag föreslår att Älmhult innesluts i en glaskupol stor nog att innesluta de centrala delarna av kommunen. Detta för att bevara den unika småländska stadskärnan och förhindra främmande element att tränga in och förstöra det vackra vi har.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Om blommor


  Undrar varför kan inte tekniska köpa in alla blommor så att alla äldreboende kan få att plantera i balkong lådor och krukor.
  Status: Under handläggning
  Läs mer