Nu kör vi igång de första e-tjänsterna

Nu är det möjligt att använda dator, mobil eller läsplatta i stället för att skicka in pappersblanketter. De första e-tjänsterna går att använda från och med i dag.

Bild som visar sidan för e-tjänster.

Att utveckla e-tjänster är en central del i programmet Medborgaren i fokus. Du som medborgare kan fylla i formulär, signera med e-legitimation och skicka in direkt med dator, mobiltelefon eller läsplatta när det passar dig.

- Det här är ett sätt att förenkla för medborgarna och göra kommunens verksamheter mer tillgängliga, förklarar Robert Palmqvist som är it-chef och driver hela programmet Medborgaren i fokus.

Vad behövs för att använda e-tjänsterna?

  1. Till de flesta tjänsterna behöver du en e-legitimation. Det fungerar med Bank-ID, Mobilt Bank-ID eller Telia e-legitimation. Det är samma som används till exempelvis att lämna in deklaration eller använda Försäkringskassans eller olika bankers webbtjänster. Då kan du signera på samma sätt som du signerar en pappersblankett. Vissa tjänster kommer dock inte att kräva e-legitimation.

  2. Gå sedan till www.almhult.se/etjansterlänk till annan webbplats - där finns alla e-tjänster samlade. Sedan är det bara att börja!

- På den sidan ska vi samla både de e-tjänster som finns i det system vi nu bygger och länkar till e-tjänster från andra, som till exempel bibliotekets ”Mina sidor”. Som besökare ska du inte behöva veta om det du vill göra bara finns som blankett eller som e-tjänst och därför gå till olika sidor på externwebben. I det här första skedet har vi e-tjänsterna där, men vi kommer även att fylla på med våra olika blanketter så att allt blir samlat på ett och samma ställe, förklarar Ulf Mohager, webbsamordnare på Älmhults kommun.

Kommer att bli fler tjänster

Till en början finns det fem tjänster. Det går att ansöka om ledighet för grundskolan, ansöka om upplåtelse av offentlig plats, beställa tomtkarta och ansöka om tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap.

- Nu när funktionaliteten väl är på plats kommer vi att börja fylla på med fler och fler tjänster, förklarar Ulf Mohager. I nästa steg tittar vi på tjänster som att ansöka om förskola eller ändra scheman och inkomstuppgifter. Vi vill gärna få reda på vilka tjänster du som medborgare skulle vilja ha, så därför är en av våra första tjänster att föreslå nya e-tjänster!

Nyhet
Publicerad:

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.