Konserter 2017

Konserter 2017

Här hittar du årets konserter i Älmhult.

Musikriket är Musik i Syds konsertsatsning i Kronobergs län. Välkommen att uppleva livemusik av bra kvalitet med professionella musiker i ett mycket varierat konsertprogram. Dessutom till ett bra pris och utan att behöva resa långt! Nytt för i år är att det i samband med de flesta av konserterna finns lättare förtäring till försäljning.

Ons 8/2 Ensemble mare Balticum, Stenbrohults kyrka kl. 19.00. De fyra årstiderna – klanger från tiden innan Vivaldi

Emb

Tidens och årstidernas eviga gång kommer belyses och beledsagas av musik från 1400–1600-talet, från medeltid, renässans och tidig barock. Många komponister har velat betänka och beskriva naturens återkommande skiftningar: vinterns iskalla vindar, vårens efterlängtade ankomst, sommarens solsken och fågelsång, höstens mjuka färger i skördetid, med tacksägelse och fest.

Ensemble Mare Balticum framför programmet på tidstypiska och välklingande instrument såsom dulcian och luta, violin och blockflöjt, basun och viola da gamba samt, icke att förglömma, Vox humana, den mänskliga rösten.

Musik i Syds Ensemble Mare Balticum, med Kristianstad som bas, står för specialkompetens inom verksamhetsområdet tidig musik (fram till och med 1600-talet), framför allt från länderna kring Östersjön

Spinningjennie

Bluegrasskvintetten Spinning Jennies har gjort sig kända för sin unika korsning av svensk lyrik och nordamerikansk bergsmusik.

I maj 2014 släpptes ”Från Rotterdam till Lilla Wien” som lett till fina recensioner och idogt turnerande i hela Skandinavien, samt även en liten tur i Europa. Detta var bandets tredje skiva med egna sånger, uppblandat med försvenskade versioner av traditionella bergsballader.

Under våren 2015, på Stallet i Stockholm, släppte Spinning Jennies återigen en fullängdare, men denna gång blev det annorlunda. Albumet ”I stället för visor” består enbart av sånger ur Cornelis Vreedwijks repertoar. I amerikansk folkdräkt, naturligtvis. Detta har krävt att bandet fått gå utanför bluegrass-ramarna mer än någonsin, vilket resulterat i starka influenser från visa, cajun, blues, rumba och här finns till och med en polska. På skivan kan vi även höra fantastiskt gästspel från bland annat Frida Öhrn och Jonas Bleckman,

henrysson

Vår duo började som en familjeangelägenhet. På dop och bröllop. På födelsedagar och begravningar. När familjen samlas är musiken central. Det fanns också två andra viktiga skäl till att vi endast spelade vid den här typen av tillfällen. Med två små barn kunde vi inte turnera tillsammans, någon måste ju vara hemma och ta hand om barnen.

Så, vår duorepertoar växte från noll till konsertformat och cd i samma takt som våra barn har vuxit upp.

Den första sången som vi spelade tillsammans var Eyes of a Child en som som vi också skrivit ihop. Det var på sommaren 1999 när vi just hade fått vårt första barn vår son, Joel. På vår dotter Siris namngivningsceremoni året efter framförde vi ”Det växer från Edens tider”. Lite mer kontroversiellt vra det kanske när vi gjorde en version av Prince´s ”Kiss”, i en kyrka när Svantes vän klarinettisten Martin Fröst gifte sig. När en annan vän, vår vän pianisten Roland Pöntinen firade sin födelsedag sjöng och spelade vi ”We walk in a fog” – ett framförande som ledde fram till möjligheten att spela in en CD (BIS) som släpptes oktober 2015 ”High, Low or in Between”.

KATARINA HENRYSON, sångerska och originalmedlem i The Real Group
SVANTE HENRYSON, cellist, multiinstrumentalist, arrangör och kompositör


Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.