Bostadsområden i Älmhults tätort

I Älmhults tätort kan du bland annat bo sjönära i Möckeln, mitt i centrum eller vid Älmhults handelsområde i Haganäs. I Älmhult finns alla möjligheter - välj det som passar dig bäst!

Karta över Älmhults tätort

Klicka på kartan för större bild.

Centrum

I Älmhults centrum finner du främst äldre villor och hyreshus byggda på 1950–60-talet men även några nyare hyreshus byggda på 1980–90-talet.

I centrum finns det mesta samlat inom handel och restauranger. Här hittar du även Folkets hus, biograf, kulturhuset Blohmé med bibliotek samt två förskolor och järnvägsstation. Precis vid järnvägsstationen ligger Älmhults torg, där du bland annat kan sitta ner i en hammock och bara titta på folk. Centrummiljön runt torget har en unik struktur med gammal bebyggelse från sekelskiftet 1800-1900-talet. På västra sidan om järnvägen hittar du flera av IKEA bolagen samt IKEA museum.

Elmiers

Äldre villa- och hyreshusområde som gränsar till Haganäsparken. Elmiersområdet och Haganäsparken är ett äldre, och för Älmhult historiskt, fritidsområde med en större park där du hittar tennisbanor och motionsslingor, varav några är anpassade för rörelsehindrade. Här finns även vårdcentral och Nicklagården som är ett särskilt boende för äldre. I söder gränsar området till ett industriområde.

Gemön

Gemön ligger centralt och har såväl äldre villaområde som radhus- och marklägenheter. Utmed Växjövägen och Skolgatan hittar du två kommunala skolor och en friskola. I Gemön ligger Silverdalsområdet, med bland annat en skateanläggning.

Haganäs

Öster om centrum ligger Haganäs, som är ett bostadsområde med blandad bebyggelse av såväl äldre som nyare hyreshus och villor med barnvänliga innergårdar.

I området finns ett mindre industriområde, förskola samt kommunens gymnasieskola ”Haganässkolan” med gymnasiesärskola och vuxenutbildningar. I Haganässkolan hittar du också simhall och utomhus finns två fotbollsplaner, varav en konstgräsplan. Här ligger även ett gym och IKEA varuhuset på ett växande handelsområde med ett flertal butiker.

Hagabo

Norr om Haganässkolan och handelsområdet ligger ett av Älmhults nyaste bostadsområde, Hagabo. I Hagabo finns Elmeskolan - Sveriges största passivhusskola. Skolan har både en internationell förskola och skola men också en grundskola.

Klöxhult

Klöxhult har blandad bebyggelse med villaområde från 1960–80-talet och en del äldre bebyggelse från sekelskiftet 1900-1910-talet. I området finns även hyreshus, en skola samt två förskolor. Här finns ett naturskönt elljusspår med skyltad kulturstig.

Majtorp

Villabebyggelse från 1960- och 80-talet. Här finns Älmhults kyrka, Almgården som är ett särskilt boende för äldre, vårdcentral samt idrottsplats. I området finns även ett industriområde.

Maskrosen

Maskrosen ligger i västra delen, cirka en kilometer från centrum. Bostadsområdet består av moderna villor, hyreshus och marklägenheter som är byggda under 2000-talet.

Mossastan

Mossastan ligger centralt i Älmhult och här finns äldre villabebyggelse med stora trädgårdar. Området gränsar till ett industriområde och Älmhults järnvägsstation.

Möckeln

Äldre villaområde med vacker natur och många sjönära tomter vid sjön Möckeln. Här kan du bo i antingen flerbostadshus, marklägenheter eller i villa precis vid sjön. Vid Möckeln hittar du även en badplats, naturområdet Näset, ett industriområde och en förskola.

Norregård

I huvudsak består bebyggelsen av bostadsrätter och marklägenheter. Villabebyggelsen är från 1980–00-talet. I området finns en förskola.

Ormakulla

Område med främst villor byggda på 1970–80-talet. Det är nära till skog, hembygdsgård, kolonistugeområde, ridskola och brukshundklubb.

Paradiset

Kommunens villaområde Paradiset ligger i nordvästra delen av Älmhult, bebyggt under 2000–10-talet. Här finns det närhet till natursköna områden, centrum, sjön Möckeln, badplats och camping.

Västra Bökhult

Den nya stadsdelen Västra Bökhult, med närhet till kulturlandskap och badplats, ska rymma uppemot 300 bostäder. De första bostäderna står klara och de första boende har redan flyttat in.

Läs mer om Västra Bökhult här.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.