Även i höst har vi lagat mat tillsammans.

Men tyvärr varit väldigt dåliga att använda kameran, men här kommer i alla fall recepten som vi tillagat.

Gunde Svans läckra lasagne

Köttfärssås:
½ paket bacon i tärningar
1 grovhackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 morötter i små tärningar
1 bit rotselleri (ca. 70 gram) i små tärningar
1 msk smör eller olja
500 g nötfärs
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
2 dl stark ox- eller kalvbuljong av tärning eller fond
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
½-1 msk socker
salt och svartpeppar

Bechamelsås:
60 g smör eller margarin
1dl vetemjöl
1 liter standardmjölk
1 krm malen muskot
salt och vitpeppar

Dessutom:
12 lasagneplattor
smör eller margarin till formen
1 dl färskriven parmesan

Till servering:
Blandad grönsallad

Gör så här:
Stek baconet lätt, häll av överflödigt fett.
Tillsätt matfettet samt alla grönsaker och låt de mjukna tillsammans med baconet.
Låt köttfärsen steka med, tills all vätska kokat bort.
Ha i tomatpuré, tomatkrosset samt buljong och kryddor och låt det koka utan lock i tjugo minuter.
Smaka av med socker som höjer smaken samt ev. mer salt och peppar.

Bechamelsås:
Värm mjölken men låt den inte koka.
Låt smöret smälta i en stor kastrull, vispa i mjölet.
Späd med mjölken lite i taget medan du vispar.
Låt såsen småkoka på svag värme i ca. 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Smörj en rektangulär form som mäter 20*30 cm.
Häll lite av bechamelsåsen i botten.
Lägg 3 lasagneplattor och fördela lite köttfärssås samt bechamelsås över. Fortsätt så tills formen är full. Låt det översta lagret vara bechamelsås.
Toppa med den rivna parmesanosten och grädda lasagnen i ca. 20 minuter i 225 grader.
Efter en stund är det bra att lägga lite aluminiumfolie över för osten kan lätt brännas vid.

Fransk fisksoppalök

1 gul lök
smör
8-10 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 paket fiskfilé
vitlök efter smak
1 pkt krossade tomater
dill
saffran
salt
peppar

Hacka löken och fräs i smöret. Häll i vattnet och tillsätt buljongen och fisken.
Häll sedan i pressad vitlök och de krossade tomaterna.
Låt koka upp. Häll i hackad dill och saffran. Servera med vitlöksbröd.

Tacopaj

Pajdeg:
4 dl mjöl
50 g smör
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
Blanda allt och tryck ut i formen, grädda i 200 grader i 10 minuter.

Köttfärsfyllning:
500 g köttfärs
tacokrydda (1 påse)
1 lök
Stek köttfärs och hackad lök, blanda i kryddor.

Topping:
4 tomater
1,5 dl creme fraiche
1,5 dl majonnäs
1 dl riven ost
salt, peppar
Skiva tomaterna.
Blanda creme fraiche med majonäsen, salt och peppar.
Lägg köttfärsen i pajskalet, toppa med tomater och sen cremefraiche och majonnäs blandningen. Strö över ost. Grädda i 200 grader i 20-25 minuter

Nyhet
Publicerad:

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.