Företagarfrukost på Arnanäs gård

På fredagsmorgonen gjorde ett 90-tal människor företagsbesök hos Arnanäs gård i Virestad. Älmhults kommun arrangerade årets fjärde och sista företagsbesök.

Bild på Johanna

Johanna Svensson

Mötet inleddes med en gemensam frukost. Arla var med och sponsrade med sin senaste nyhet: långsyrad fil.
– Den smakar som fil gjorde förr i tiden, sa Börje Olofsson, som är LRF-ordförande i länet. Olofsson inledde mötet genom ett berätta om sitt egna förflutna som bonde och numera företrädare för bönderna runt omkring i länet. Mjölken stod i fokus och ämnet bekymrade honom:
– Förr fanns omkring 100 mjölkgårdar runt omkring i kommunen och nu finns det endast 16 kvar. I Göteryd och Härlunda finns inga.

Gårdens anor

– Vi är fjärde generationen på gården och tredje generationen som driver lantbruk, berättade Johanna Svensson. Johanna och sambon tog över gården ganska nyligen och bestämde sig för att ”utveckla och bygga ut i stället för att avveckla”, som sambon Martin beskrev det. De byggde ett stall där ett magasin tidigare stått, slutnotan hamnade på ungefär 5 miljoner.
– Man får se till att det håller, menade Martin under rundturen och motiverade varför man satte betongväggar i stället för att använda trä.

Lokal producent

Verksamheten är ganska ovanlig då man producerar både mjölk för Arla och kött. Köttet säljs i lådor lokalt, men även till Ica Maxi, i Älmhult. På Ikeas värdshus kan man också äta lokalt kött.
– På IKEA Hotell i Älmhult kan man äta vår hamburgare, sa Johanna.

Syrisk medarbetare

En av de sju medarbetarna på gården heter Haytham Abed, en 22-årig man som kommer ifrån Syrien.
– Han kom en dag och frågade om han kunde hjälpa till, sa Martin. Abed ville inte sitta på Björkhaga och rulla tummarna utan ville i stället sysselsätta sig. Han går för närvarande även på SFI i Älmhult.
– Han är jätteduktig och flitig som både arbetar åt oss och går i skolan, menade Johanna.

Bild på Haytham Abed

Haytham Abed


Plötslig kalvning

Mitt under den guidade rundturen på gården fick Martin kila in till en ko som börjat kalva. När Martin kom tillbaka smålog han och menade att det inte alls kom som planerat. Dagen innan hade en expert varit inne hos alla kor och känt efter ifall de var dräktiga, men hade inte kunnat redovisa att någon kalvning var på gång. Att det kom en liten kalv var dock en positiv överraskning.

– Det var en bonus med en kalvning, menade näringslivsutvecklaren Eddie Hansson som var nöjd med dagens företagsbesök.

Helen Petersson, som var en av besökarna uttryckte sig positivt om besöket.
– Det var verkligen underhållande, både informationen om gården och att vi fick vara med om kalvningen, avslutar hon.

Helen Petersson

Helen Petersson

Nyhet
Publicerad:

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.